Ben jij ook gek op je eigen gemaakte gelei (of jam)? Lees dan gauw verder om een recept te vinden!
Dit jaar hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van de lijsterbes. Een bes die ook goed bekend is in Nederland, maar met de gedachte dat deze giftig is voor mensen. Met deze gedachte plukten we de bessen voor onze kippen. Gedroogde lijsterbessen zijn namelijk een heerlijke snack voor je kippen.
Toch waren we er ergens van overtuigd dat de lijsterbes ook goed moet zijn voor ons. Immers hebben we zoveel bomen op ons perceel en eromheen, dat het zonde zou zijn als al deze bessen verloren zouden gaan. Via Pinterest kwamen we gelijk al op vele recepten terecht die allemaal met de lijsterbes te maken hebben. Te gek!
Is de lijsterbes nou giftig? Rauw; ja. Gekookt of geweekt (na 10 uur); nee. De lijsterbes is een prachtige sierboom die veelal in parken wordt geplant. Dit omdat vogels gek zijn op de bes. We noemen het dus een sierboom. Toch zijn deze bessen ontzettend waardevol voor ons, als ze gekookt of geweekt zijn. Een onbewerkte (rauwe) bes bevat namelijk parasorbinezuur dat op zijn beurt kan zorgen voor misselijkheid en darmklachten. Indien kinderen 10 bessen hebben ingenomen wordt het aangeraden om goed water te drinken en soms zelf naar de huisarts. Maar eenmaal gekookt of geweekt, kunnen de bessen onbezorgd genuttigd worden. Dus dat hebben we gedaan!
Recept: Lijsterbes met appel gelei
Dankzij onze lieve buren hadden we de mogelijkheid om dit te gaan maken. Zij doneerden namelijk maar liefst 10kg appels aan ons. Hun appelbomen zijn zo groot en geven zoveel vruchten af dit jaar, dat ze van gekkigheid niet wisten wat ze moesten maken. De vriezer staat immers al vol met alle appeltaarten, koekjes, appelschijfjes en ga zo maar door!
Natuurlijk konden we de gelei ook maken met gekochte appels, maar dan verlies je toch een stukje zelfvoorzienend leven in ons optiek. Doordat wij nu gratis appels hebben gekregen, konden wij hun een deel van onze gelei schenken. Een leuke en lekkere deal dus!
Voor het recept gebruik je het volgende:
* 500gr lijsterbes (schoon van taken en slechte bessen)
* 300gr appels (ongeschild en ontpit)
* water aangevuld tot 800ml bij samenvoegen van de moesjes
* 800gr suiker (geleisuiker is niet nodig)
* 6/7 gesteriliseerde potjes van 200ml
1. Kook de lijsterbessen in 150ml voor 15-20 minuten gaar. Pak een schone kom en plaats hierover een zeef. Giet de bessen in de zeef en gebruik de bolle kant van een pollepel om de bessen in de zeef uit te drukken. Je gelei wordt hiermee stevig. Wil je dit liever niet, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een zeefdoek en deze 12-24 uur te laten uitlekken.
2. Kook de appels in 300ml voor 10-15 minuten zacht. Druk de appels alvast zacht in de pan alvorens het afgieten in de schoongemaakte zeef die boven een nieuwe kom hangt. Pers de appels ook door de zeef voor een mooie vangst.
3. Voeg nu beide moesjes samen in een maatbeker en vul aan tot 800ml met water. Giet het mensen terug in een schone pan om te beginnen aan je eigen gelei.
4. Voeg de 800gr fijne kristalsuiker toe aan je moes en blijf roeren tot het zachtjes kookt. Laat het mengsel 10 minuutjes doorkoken om daarna in gesteriliseerde potjes te gieten. Zet de potjes op zijn kop weg voor enkele minuten zodat deze vacuum trekken.
5. Laat de potjes afkoelen en vergeet ze vooral niet te labelen! Geniet van deze heerlijke gelei.
Het recept komt van Vera’s lifestyle wereld, zie link. Op de website heeft zij het wilde appel met lijsterbes recept gedetailleerd beschreven. Ik heb gekozen voor minder bessen op hetzelfde hoeveelheid appels. Hierdoor is hij minder zuur en wrang. De gelei kan perfect gegeten worden bij wild, rood vlees of hamburgers. Natuurlijk is hij stiekem ook lekker gewoon zo op brood! Wij hopen dat jullie er net zo van smullen als ons.