5 praktische tips voor een (meer) zelfvoorzienend leven

Wij delen graag 5 praktische en kleine tips met onze lezers die opzoek zijn naar een meer zelfvoorzienend leven. Deze tips zijn een kleine stap in de goede richting als het neerkomt op het aanpassen van je levensstijl. Ze kosten relatief weinig in geld en energie, maar leveren je wel direct een goed resultaat op! Wij hebben ze in ieder geval alle 5 geïmplementeerd bij ons in Zweden om het zelfvoorzienend leven te boosten. Lees gauw verder over welke tips wij het hebben.

TIP 1: Eigen wasmiddel maken past bij een zelfvoorzienend leven

Het maken van je eigen wasmiddel klinkt ingewikkelder dan dat het is! Je hebt namelijk maar een paar basis ingredienten nodig om een effectief middel te maken. Sinds wij in Zweden wonen zijn we begonnen met het maken van mijn eigen wasmiddel, omdat wij het afvalwater (grijswater) van de wasmachine hergebruiken om onze moestuin te bewateren in droge periodes. Mijn wasmiddel bestaat uit 3 ingredienten: water, marseille zeep en een essentiële olie. De verhouding is:

  • 1L water
  • 50gr zeep
  • X drup essentiële olie (afhankelijk van hoe sterk je het geurtje wilt)

Je brengt het water aan de kook in een schone pan. Ondertussen rasp je 50gram zeep in een hittebestendige maatbeker. Als je water kookt, giet je deze over in de maatbeker en laat je zeep afkoelen. Voeg nu de druppels essentiële olie toe naar eigen behoefte. Ik gebruik graag citroen of lavendel. Zo ontsmet ik de kleding of geef ik het een lekkere geur. Als de substantie is afgekoeld en gemengd met olie, dan mag hij bewaard worden in een glazenfles, op een donkere plek. Zo blijft hij langer goed. 

Met 1,5L doe ik ongeveer een maand aan wasjes (3x per week, alle soorten). Zo heb ik relatief gezien een goedkoop wasmiddel tot mijn beschikking. 

De marseille zeep (of witte zeep) kun je via de volgende knop aanschaffen

Ik haal veel van mijn recepten overigens ook van Pinterest af.

TIP 2: Grijswater is een essentiëel onderdeel voor een zelfvoorzienend leven

Grijswater is niet meer dan ‘afval’water dat vrijkomt na het gebruik van je douche, wasbak, wasmachine. Het is water dat misschien nog wel een 2e ronde mee kan, maar vaak direct in het riool verdwijnt. En dat kan dus ook anders!

Grijswater van je wasmachine is één van de makkelijkste manieren om te hergebruiken. De wasmachine heeft namelijk een afvoerslang die je overal kunt plaatsen om het water op te vangen. Daarvoor hoef je geen buizensysteem voor te slopen! 

In ons huis in Zweden leegde de vorige eigenaar zijn wasmachine in het toilet. Hij had niet eens een goede afvoer gemaakt voor zijn wasmachine. Dankzij deze oplossing zijn wij verder gaan kijken naar mogelijkheden. Ook wij waren ons niet bewust van grijswater! Onze wasmachine kan in ons huis alleen op de benedenverdieping staan ivm de ondervloer en aansluitingen, wat een prima oplossing is voor het opvangen van het water. We hebben een buizen ststeem naar buiten gemaakt, dat uitkomt jn een blauw vat. Al het water van de wasmachine wordt hierin gepompt en kan worden gepakt wanneer nodig. Let wel op dat je grijswater niet te lang opslaat. 

Waar kun je grijswater nou voor gebruiken?! Het indirect bewateren van je tuin! Met je eigen gemaakte wasmiddel is het veilig om je tuin water te geven, indirect. Dus je laat een slang lopen vanaf je buizen systeem die leeg loopt over bijv houtsnippers. Deze nemen het water op als sponzen en geven het langzaamaan terug aan de grond. De houtsnippers werken als een natuurlijke filter tegen eventuele nadelige stofjes voor je planten/gewassen. 

Wij kunnen je garanderen dat bij wateren niet tot nauwelijks nog nodig is dankzij dit systeem. 

Door dit boek uitbundig te hebben bestudeerd zijn wij erachter gekomen hoe gemakkelijk wij het water kunnen hergebruiken. Het is in het Engels, maar goed te begrijpen en voor iedereen die geen loodgieters ervaring heeft (wij dus), ook heel duidelijk uitgelegd hoe je dit moet aanpakken!

Ben je benieuwd naar het boek, bekijk hem dan via deze link. Bij een eventuele aanschaf support je een stukje van ons zelfvoorzienend leven. Uiteraard zit er voor jou als koper geen extra kosten aan. Dit is een affiliate link.  

TIP 3: Vang jij je regenwater al op?

Gratis en voor niets wordt iedereen wel eens getrakteerd op regen. De meesten van ons balen als het weer een druilerige dag is, maar we kunnen het ook zien als iets positiefs! De planten krijgen dankzij de regenbui weer heerlijke natte wortels én het overschot aan water kunnen we opvangen in tonnen of tanks.

Afgelopen jaar hebben wij maar liefst 4 IBC tanks aangeschaft, 2e hands. Deze zijn goed voor 4000L water. Dat klinkt als heel veel, maar wij hebben dan ook een grote tuin. Je kunt uiteraard ook regentonnen plaatsen onder je dakgoten voor hetzelfde resultaat. Regenwater is goed te gebruiken in je tuin of voor het wassen van je auto bijv, maar het is niet geschikt als drinkwater voor jou of je dieren. Niet als het indirect via een dak wordt opgevangen!

TIP 4: Hergebruik (rest) materialen om kosten te drukken

Als er één ding is dat wij geleerd hebben tijdens ons nieuwe leven in Zweden, dan is het wel dat je altijd (rest) materialen kunt hergebruiken. We missen vaak alleen creativiteit om te zien waarvoor we de materialen kunnen gebruiken! Door het hergebruiken van materialen creeer je unieke ontwerpen, ben je met je handen bezig en bespaar je ook nog geld. Maar hoe begin je?!

Het recyclen van je eigen producten kan eigenlijk al heel klein beginnen. Bijvoorbeeld wanneer je jam in een glazen pot gekocht hebt, kun je ervoor kiezen om het potje weg te gooien of om te hergebruiken. Van hetzelfde potje kun je een kaarsenhouder, een lampje maken of je gebruikt het juist om je eigen gekweekte groenten in op te slaan. Of wanneer je plastic bakken hebt van bijvoorbeeld ijs, dan kun je deze ook weer perfect gebruiken om je eigen eten in te vriezen of om mee te nemen als lunch trommel. Dan heb je geheid een gesprek op je werk!

Dit lijken misschien (te) kleine en niet significante aanpassingen, maar niets is minder waar. Als jij een groot fan bent van kaarsenhouders, dan is niets leuker dan zelf je houders maken en er een waxine kaars in te zetten. Eventueel beschilder je deze samen met je kids. Al deze kleine besparingen schelen toch al gauw in de portemonnee, waar iedereen altijd zo dol op is: het besparen van geld. Denk je nou bij jezelf; Dit ga ik echt niet doen, zo creatief ben ik niet, ik heb er geen tijd voor, en nog meer andere excuusjes, dan zijn dit misschien niet de ideale recycle projecten voor jou. De vraag is dan elke keer dat je een product weggooit; KAN ik dit nog voor iets anders gebruiken?!

Zelf hebben wij bijvoorbeeld een composthok gemaakt van oude (in goede staat) pallets, boomstammen en plaat materiaal. Alles is verkregen van ons land, omdat de vorige eigenaar dit had achter gelaten. In plaats van dit verbranden of weggooien, hebben we er een solide compost hok van weten te maken. Ook zijn wij al twee jaar bezig met het verzamelen van glazen potten in allerlei maten. Dit doen we om onze eigen gemaakte conserven, jam, en dergelijke in te kunnen bewaren. Een ander voorbeeld is het maken van een buiten katten verblijf van rest materialen. In een schuur vonden we kippengaas en planken om een afgeschermd deel voor de kat te kunnen maken. Met het isolatiemateriaal dat wij over hadden van de verbouwing hebben we haar eigen hok kunnen isoleren tegen extreem weer. 

Vergeet niet dat het de kleine dingen zijn die tellen! Dus kijk gauw in je kast of je ‘oude’ ongebruikte materialen hebt liggen en bedenk een leuk project voor jezelf! Uiteraard zijn wij hiernaar erg benieuwd, dus deel het project in de comments onder deze post.

TIP 5: Bewaar je voedsel beter

De laatste tip die wij je meegeven gaat over het opslaan van je voedsel. Met enige regelmaat gebeurd het dat producten over datum gaan of weggegooid worden en dit is uiteraard ontzettend zonde. Niet alleen omdat je geld weggooit, maar ook omdat we hierdoor niet het maximale uit onze voorraad halen. 

Dus delen we een paar handige mini-tips om je eigen eten beter te bewaren:

– Plaats tomaten nooit in de koelkast. Je denkt dat ze langer vers blijven, maar het tegenovergestelde is waar. 

– Bewaar je eieren in een glazen pot gevuld met water. Eieren drogen na verloop van tijd uit, waardoor ze slecht worden. Door ze te bewaren in een glazen pot (met schaal) kun je de eieren tot 8 maanden bewaren!

– Koop grote verpakkingen in, maak er porties van en plaats deze in de vriezer. Klinkt erg simpel, toch wordt het nauwelijks gedaan. Maak ruimte in je vriezer voor je eigen gemak.

– Heb je veel fruit of groente uit je moestuin?! Leer dan te conserveren. Door conservatie kun je veel langer je fruit of groente bewaren en dus langer van genieten!

Wijzelf maken graag onze eigen gemaakte jam van bessen die ‘over’ zijn. Zo gaat er niets verloren. Ook zijn we gek op portioneren van onze vlees producten. We kopen hierdoor uiteindelijk goedkoper in en kunnen tot wel 4 maanden na aankoop nog genieten van hetzelfde stukje vlees. 

Het boek dat wij hier laten zien heeft ons erg geholpen in het leren begrijpen van de processen. Er staan een paar handige technieken en recepten in die wel bij ons passen. Dit boek kun je via de volgende link vinden. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *