Nadat wij vorig jaar bij veel Nederlandse moestuinders de hot topic Berkensap tappen voorbij zagen komen, besloten we dat wij het nieuwe jaar niet achter konden blijven. We hebben nog nooit berkensap gedronken of geproefd, maar iedereen is er zo ontzettend lovend over dat we niet achter wilden blijven. We kochten een metalen tapje voor in de berkenboom, diverse glazen flessen om het sap in op te vangen en leesden ons diep in de materie. In deze blog nemen we je mee in de lekkere wereld van berkensap. Hoe deze te verkrijgen is, de voordelen van het sap, de risico’s bij het tappen en hoe we het berkensap gaan nuttigen. Het is belangrijk om te melden dat wij geen wetenschappers zijn of medisch inzicht hebben. Alle informatie in deze blog komt ook van diverse andere blog’s of nieuws sites.
Het magische sap van de berk
Er zijn velen die claimen dat de sap super gezond is voor je lichaam. Het helpt als thee bij je reuma, als siroop is het goed voor katers of je smeert het sap op je huid bij jeuk en tegen parasieten. Geen van deze claims is gebaseerd op wetenschap, alleen op menselijke gebeurtenissen gebaseerd. Dit neemt uiteraard niet weg dat de mogelijkheid er wel is! Dus gaan wij er ook voor en laten ons meenemen in de gezonde aspecten van het sapje.
Ons doel van berkensap tappen
De berkensap tap
Wij hebben voor het tappen van berkensap een metalen tap die we in de boom gaan plaatsen. We hebben gekozen voor metaal, omdat je deze tap na de beurt kunt uitkoken om bacterie groei tegen te gaan. Bacteriën is namelijk de nummer 1 oorzaak voor het maken van een zieke berk of verpeste sap. Door de tap te kunnen uitkoken verminder je dit risico. Aan de tap zelf zit een haakje om je opvang bak/fles aan op te hangen. Wij besluiten om glazenflessen van 1L op te hangen aan de haak. Deze worden dan ook niet te zwaar en het sap is maar beperkt houdbaar, 3 dagen.
De tap plaats je het beste aan de zuidzijde van de berk. Dit is namelijk de zijde met de meeste sapstroom dankzij de kracht van de zon. Je vindt de zuidzijde dankzij eventuele mossen. Zij groeien namelijk het liefst aan de noordkant. Als je de tap eenmaal goed hebt geplaatst, volgens de instructies die verkregen zijn bij de aangekochte tap, dan kun je tot wel 3/4 weken plezier hebben van je tap. Daarna begint vaak het groeiseizoen van de berk weer en komt hij in de knop te zitten.
Het blijkt dat we nog iets te vroeg waren met het boren van het gat. De sapstroom was nog niet begonnen bij ons, dus belangrijk voor volgend jaar om een week later te beginnen. We hadden de tap wel laten hangen met de fles eronder, zie foto. Nadat de sapstroom wel begonnen was vroor het ook een nacht. Hierdoor zie je ijs in de fles. Voor de smaak maakt dit geen verschil en is het zelfs iets beter. Het maakt het sap nog zoeter. Maar belangrijker is; de sapstroom is begonnen! We kunnen nu gaan tappen van de berk.