Help; een moestuin in Zweden beginnen!

De eerste stappen waren gezet voor onze emigratie; we hebben een tussenpersoon ingehuurd die ons hielp met het uitzoeken van een goede plek evenals diverse documenten voor ons kon vertalen. Hij werkt en woont deels in Zweden/Nederland, waardoor een snel en goed contact zo is gemaakt. Hierdoor hebben wij de emigratie als zeer soepel ervaren en heeft het ons veel rust gegeven. Wij hebben gebruik gemaakt van Eddy van Tolie, maar er zijn diverse bedrijfjes die hierin gespecialiseerd zijn. Dat gezegd hebbende, hadden we onze emigratie stappen onder ‘controle’, maar hoe zit het toch met die moestuin. Waar beginnen we als we eindelijk een stuk land hebben gekocht?! Hoe gaan we beginnen? HELP HELP HELP!!

Wij zijn toch niet de eersten die dit gaan doen?! Uren werden gespendeerd achter de computer. Vooral Stefan is een echte uitpluizer op Youtube, vele kanalen werden gevolgd. Kimberley daarentegen is meer een boekenworm en zocht naar goede en begrijpelijke boeken zonder al te veel luxe termen. Stefan kwam erachter dat het houden van een moestuin volgens diverse permacultuur principes het beste werkt voor ons. In de basis gaat het erom dat je met de natuur werkt door je omgeving te observeren. Dat is precies wat wij nodig hebben. Voor ons nu nog een onbekende omgeving in Zweden die wij eerst moeten observeren voordat we een volledige moestuin zullen gaan aanleggen.

Een moestuin designen volgens de principes van Permacultuur

We zijn dus weer een stapje verder. De werkwijze is bepaald. Het hebben van een biologische moestuin dankzij de principes van Permacultuur. Het boek wat ons hierbij verder heeft geholpen is het verhaal van Holzer. Hij woont namelijk in Oostenrijk en heeft, net zoals ons, te maken met extreme klimaat verschillen. Heftige temperaturen zowel boven als onder nul zorgen voor een uitdaging in zijn moestuin. Toch krijgt hij het voor elkaar om tropische rassen te laten groeien in een koud klimaat bovenop de berg. Met veel bewondering hebben wij zijn boek gelezen.

 

 

Het boek neemt je mee, in duidelijke taal, waar Permacultuur voor staat en hoe je dat op elk stukje land kunt toepassen. Zelfs in je achtertuin! De theorie was in the pocket zo gezegd, maar wij zijn beiden hands-on werkers en wilden graag deze kennis uitbreiden met praktijkervaring. Bij toeval kwamen we op de Facebook pagina van Heimdall’s Gård uit die deze mogelijkheid aanbood. Zodoende hadden we contact met Bram, een Nederlandse jongen die woont in Zweden met een moestuin en een voedselbos in aanbouw. (Op het moment van de cursus had hij nog niet meegedaan aan B&B vol liefde maar misschien ken je hem daar wel van!)  Na contact te hebben gehad over zijn 3-daagse cursus besloten wij die augustus 2022 te doen. Top cursus! Ook weer lekker de basis uitgelegd, maar zeker niet oppervlakkig. Bram neemt je echt mee de diepte in.

De kennis die we nu hadden opgedaan van YouTube en uit boeken konden we hier goed mee combineren en zo voelden we ons al stukken zekerder voordat we überhaupt waren begonnen aan onze moestuin. Zoals je begrijpt hebben wij dus al vele stappen gezet naar een zelfvoorzienend leven voordat wij een concrete plek onder onze billen hadden. Een geweldige tip van Bram was: “Maak een draaiboek” Het idee is dat je alle kennis die je vergaart hebt in een draaiboek verwerkt. Zodra je dan echt aan de slag gaat pak je het draaiboek er bij en kun je dit toepassen (zodat je niet weer dan ene Youtube filmpje moet opzoeken waarvan je de titel allang weer vergeten bent). Wij konden dankzij de uitzoek drift van Stefan weer even vooruit…

Ons droom perceel is aangekocht!

Na een half jaar zoeken vonden wij onze ideale plek in de provincie Värmland van Zweden. Een lekker groot stuk grond (8ha) met een oude boerderij erop. Dolgelukkig dat wij waren, bracht het tegelijkertijd ook heel veel vragen met zich mee. We hebben deze plek uitgekozen vanwege twee redenen; 1. Het ligt dichtbij Glaskogen Naturreservat wat ideaal is voor onze Glamping plannen en 2. Er is 2 à 3 hectare grond met bestemming voor agricultuur. Dat betekent dat we deze hectares moeten gebruiken voor agrarische doeleinden; dus het houden van vee, moestuin en/of voedselbos. PERFECT!

Waar we kwamen te wonen was nu een feit. In januari 2023 zouden we gaan emigreren naar ons nieuwe plekje; Södra ström (Årjäng). We hadden nog 5 maanden tot de daadwerkelijke emigratie, waardoor we voldoende tijd hadden om ons in te lezen over dit specifieke gebied qua weer, klimaat, en externe invloeden zoals buren. Ons draaiboek werd hiermee concreter en concreter en de motivatie om onze moestuin en voedselbos te beginnen groeide met de dag!

Daar gaan we dan, de grote stap wordt gemaakt en het enige wat wij nu zien is sneeuw! Oei dat betekent dat we toch echt moeten wachten totdat het voorjaar begonnen is voordat we onze moestuin kunnen gaan aanleggen. Gelukkig hebben we voor kerst veel boeken gekregen om ons nog meer in te lezen over Permacultuur en Duurzame DIY projecten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *