De eerste stap naar een zelfvoorzienend leven

Welkom bij onze BLOG. Het is echt super tof dat je ons hebt gevonden en (waarschijnlijk) meer wilt leren over ons zelfvoorzienend leven in Zweden. Of je vindt het gewoon leuk om een blog te volgen over een jonge familie die geëmigreerd is met hun hele inhoud en een onbekend avontuur aangaan. Hoe dan ook, je bent meer dan welkom! Deze blog zal elke maand worden ge-update met de meest recente belevenissen in ons nieuwe leven. Belevenissen die wij als kleine ondernemers meemaken tijdens onze emigratie in Zweden met betrekking tot het zelfvoorzienend leven. Dus laten we bij het begin beginnen en dat is in Nederland.

In 2020 kochten wij een heerlijk huis in het dorpje Heiloo (Noord-Holland) met een ruime tuin, voor Nederlandse begrippen. De tuin was simpel en praktisch ingericht met een veranda, BBQ plek en buitentafel. Met de ruimte die wij over hadden, wilden we graag een experiment uitvoeren; moestuinieren. Ja je leest het goed, voor ons een experiment! De opa en oma van Kimberley hadden wel altijd al een volkstuin, maar daar heeft Kimberley alleen maar gespeeld en gesnoept van de aardbeien. Kortom, we waren allebei helemaal blanco als het ging om moestuinieren. En Waar begin je dan?? We waren het al gauw eens dat we graag biologisch wilden gaan tuinieren, want al die pesticiden is voor niemand goed.

Ons eerste boek over Biologisch Moestuinieren!

Het eerste boek werd aangeschaft; “Beginnen met een biologische moestuin”, geschreven door Marie-Luise Kreuter. Het boek voor ons met een praktische handleiding voor het kweken van groenten, fruit en kruiden op een natuurlijke manier, beschrijft zij zelf. Het boek begint met een goede basis, gevolgd door een praktisch tijdschema en sluit af met de handigste tips. Wij hebben veel aan deze kennis gehad en gebruiken het boek nog steeds in Zweden. Heb je interesse in dit boek? Dan kun je hem vinden via deze link

Na het lezen van het boek, kozen wij ervoor om verhoogde moestuinbakken te maken. We wisten immers niet wat onze huidige grond in Heiloo bevatte (wilden ook geen test doen), maar we kozen er vooral voor om op hoogte te werken. Werken met een verse grond heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat je weet dat de grond geen gevaarlijke stoffen heeft die je tuin niet biologisch maken (uiteraard biologische aarde gekocht). Het nadeel is dat nieuwe grond nog helemaal geen bodemleven bevat, nul komma nul! We noemen het ook wel dode aarde. We lieten de bakken nog even staan en begonnen pas in het nieuwe jaar met zaaien en planten.

Een nieuw jaar vol goede moed!

In maart 2021 hebben we onze hele vensterbank (richting het zuiden) vol gezet met kweekbakjes. Zaden die verkregen zijn via verzamelingen van anderen en acties bij de lokale supermarkt. Nee, deze waren niet allemaal biologisch verkregen, maar de zaden die wij ervan zouden krijgen na bloei zijn dan wel biologisch. Afin, gezaaid en wachten maar. Zorgen dat de aarde goed vochtig bleef was nog de grootste uitdaging, maar de eerste zaailingen lieten zich al gauw zien. Helemaal happy en stiekem ook een beetje trots dat wij waren! De eerste stap is gelukt, maar al gauw kwamen we erachter dat niet elke zaailing zich even prettig voelt bij een raam naar het zuiden.

De tomaten, komkommer en zonnebloem voelden zich gelukkig, maar de wortel werd al gauw slap. Het bleek voor hen te warm. Na wat heen en weer geschuif konden de eerste zaailingen half mei naar buiten. Ijsheiligen was geweest en dan is het vrijwel altijd een ‘veilige’ periode voor de jonge plantjes om buiten te staan. De fout die wij hier maakten, blijkt achteraf, is dat wij de planten niet uitgehard hebben. Uitharden doe je door middel van de plant laten wennen overdag aan frissere temperaturen dan in huis. Het gevolg was dan ook dat veel zaailingen buiten niet overleefden. Wat een domper!

We hielden 1 komkommerplantje en 2 tomatenplantjes in leven van de 8 die waren uitgekomen als zaailing. Maar de plantjes die bleven leven hebben ongelofelijk veel vruchten afgegeven!! De wortelen, bieten en sla groeiden als kool in onze bakken. Zoveel zelfs dat we ze weg konden geven aan de buren. Groentes waren niet het enige dat de bakken rijk maakten. We hadden namelijk uit het boek geleerd dat biologisch moestuinieren hand in hand gaat met combinatieteelt.

Wat is combinatieteelt in een biologische moestuin?

Biologisch houdt dus in dat je geen gebruik maakt van gevaarlijke stoffen van buitenaf, zoals pesticiden. Toch wil je wel je moestuin beschermen tegen ongewenste plagen, ziekten of beesten. Dit kun je het beste doen met combinatieteelt. Combinatieteelt heeft als kenmerk dat elke groente of kruid een goede of slechte buurman heeft. Bijvoorbeeld, wortelen gaan goed samen met uien, omdat uien ervoor zorgen dat de wortelvliegjes weg blijven. Aardappelen en tomaat gaan niet goed samen, vanwege de natte grond die de tomaat wel nodig heeft, maar de aardappel niet. Zo zijn er online talloze lijsten te vinden met de juiste combinatieteelt. Voor onze kleine bakken was dit echt een geweldige uitkomst!

Door gebruik te maken van deze diversiteit en kennis hebben wij geen plaag gehad in onze moestuin. Daarnaast is je tuin ook ontzettend kleurrijk om te zien, terwijl het zijn vruchten afwerpt. Super om een polycultuur te hebben op zo’n kleine schaal! Toch is veel ook niet gelukt, omdat onze grond nog niet vruchtbaar genoeg was. Dit kwam pas in het jaar erop, nadat we onze tuin hadden ‘onderhouden’ in de herfst en winter. Maar we kunnen wel zeggen dat we al kleine succesjes hadden behaalt voor het zelfvoorzienend leven (zij het in Zweden).

Van Heiloo naar Zweden voor een zelfvoorzienend leven

In februari 2022 vertelde Stefan dat hij graag wilde emigreren naar Zweden. Het land waar wij met regelmaat naar toe gaan voor vakanties (Scandinavië in het algemeen), omdat hij graag meer werk voor zichzelf wilde verzetten. Hij vertelde zijn droom over het hebben van een grote moestuin en voedselbos volgens bepaalde principes en een glamping aan de rand van een natuurpark. Hiermee kwam de tuin op een laag pitje te staan, maar hebben we evengoed al heel veel geleerd over moestuinieren op een biologische manier om ons zelfvoorzienend leven te onderhouden. Onze groene vingers zijn geboren!

 

2 thoughts on “De eerste stap naar een zelfvoorzienend leven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *